13.07.2011 г.


Лубриканти или лични смазки, са специализирани смазки, използвани за да намалят триенето на гениталите или ануса по време на полов акт. Този вид лубриканти в началото са замислени, като хирургически смазки, за употреба по време на медицински процедури.
Сега най-често са използват за смазване по време на секс, особено където естествената лубрикация от вагинални флуиди не е налична или недостатъчна.




Лубриканти базирани на водна основа
Водно-базираните лубриканти са вид, който е с най-малко дразнение върху повърхностите. Те са комбинация между целулоза и вода и се появяват през 50-те години.
С развитието им се прибавят различни агенти за разстилане, водо-задържане, и устойчивост на замърсяване.


Вискозитетът на тези продукти може да бъде нагласен спрямо тяхното съдържание на вода и концентрация на целулоза. Те имат тенденция към бързо изсушаване по време на употреба, но добавянето на допълнително вода е достатъчно за да ги активира отново.
Свойствата на този тип лубриканти води до тяхното често използване по време на секс.

Лубриканти базирани на мазнина
Петролното желе дълго е използвано за медицински процедури. Базирано на мазнина, то не реагира с телесни течности по същият начин като лубрикантите базирани на водна основа.Това го прави по-дълготрайно, въпреки че в известна степен е с по-малко смазващо действие.
Този вид лубрикация понякога е използван като смазка за анален секс. Въпреки че е евтина, тя често е трудна за почистване от тялото след секс, поради фактът, че не е водо-разтворима.



Като импровизирани лубриканти могат да се използват кремове или мазни хранителни продукти.
Съществуват мнения, че такъв тип лубриканти са неподходящи за използване по време на анален секс, защото могат да покрият вътрешноста на дебелото черво и да се превърнат за проводник на много потенциални инфекции.
Най-популярните продукти от този вид лубрикация включват вазелин.

Лубрикантите могат да бъдат използвани за увеличаване удоволствието или да намаляват болката по време на секс.


Използват се за смазване на пенис, вагина или анус преди полов акт, прилагат се при анален секс, при който няма естествена лубрикация или при вагинален секс с наличие на вагинална суша. Могат да се прилагат и по време на мастурбация, както при мъже, така и при жени, също така и за улеснена употреба на секс играчки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Flamingo ADS